Sivuja päivittää työsuojeluvaltuutettu Pertti Hirvinen.

puh. 050-5987405

pertti.hirvinen@metsagroup.com

hirvinenpertti@gmail.com


Tiedoksi • 16.03.2020

Äänekosken Metsä Boardin koronavirus ohjeistusta:

Sairaana ei saa tulla töihin

Metsä Groupissa henkilöstöä kannustetaan seuraamaan omaa terveydentilaa tavallista herkemmin. Flunssaoireisena pitää syytä pysyä kotona ja tarvittaessa ottaa puhelimitse yhteys työterveyshuoltoon. Mikäli henkilö epäilee koronavirustartuntaa, on otettava yhteyttä paikallisen ohjeistuksen mukaisesti suoraan julkiseen terveydenhuoltoon. Koronavirustartuntaa voi epäillä, jos sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengitysvaikeus.

Omailmoitusmenettelyllä (Suomi) voi olla poissa töistä 5 vuorokautta. Tämä käytäntö on voimassa väliaikaisesti.

Noudatamme aina paikallisten viranomaisten ohjeita

Koronavirukseen liittyvää ajankohtaista uutisointia voit seurata THL:n sivuilta ja ulkoministeriön matkustustiedotteista (Suomi). Metsä Groupin Matkustuspalvelut seuraa viranomaistiedotteita aktiivisesti. Noudatamme aina viranomaisohjetta.

Ulkomailta palaavat

Suomen hallitus suosittelee, että matkoja ulkomaille ei tule tehdä (myöskään vapaa-ajalla). Mikäli tästä huolimatta työntekijä matkustaa vapaa-ajalla maan rajojen ulkopuolelle, hänen tulee yhteyttä HR:ään toimintaohjeiden saamiseksi. Tässä tilanteessa HR ohjeistaa seuraavaa:

  • Ulkomailta palaavan tulee jäädä kotiin 14 vrk ajaksi. Mikäli kotoa työskentely on mahdollista, tämän ajan tehdään töitä kotoa käsin. Jos työskentely kotoa ei ole mahdollista, tästä huolimatta töihin ei voi tulla. Palkanmaksu jatkuu normaalisti.
  • Jos työntekijän perheenjäsen palaa ulkomaanmatkalta ja jää itse kotikaranteeniin, työntekijä voi tulla töihin normaalisti silloin, kun puoliso on oireeton. Jos puolisolla tulee oireita, työntekijän on oltava välittömästi yhteydessä HR:ään. Näissä tilanteissa on syytä pyytää työntekijää jäämään kotiin, kunnes puhdas koronatesti on tullut.
  • Jos työntekijä on palannut viimeisen 14 vuorokauden aikana ulkomaan matkalta muualta kuin aikaisemmin määritellyltä epidemia-alueelta (Kiina, Italia, Itävallan Tirol, Etelä-Korea ja Saksan Nordrhein-Westfalen – määrittely on jo vanhentunut!) ja hän on jo palannut töihin, työntekijää jatkaa työskentelyä normaalisti. Edelleen on voimassa ohje, että aikaisemmalta epidemia-alueelta palanneet pysyvät kotona 14 vrk ajan. Tästä eteenpäin 14 vrk kotityöskentelyä noudatetaan kaikkiin ulkomailta palanneisiin.

Henkilöt, joilla on perussairaus ja kohonnut riski vakavaan koronainfektioon

  • Jos henkilöllä on perussairaus (esim. astma, immuniteettiä alentavat sairaudet), noudatetaan samoja ohjeita kuin perusterveeseen henkilökuntaan. Mikäli henkilön työt ovat sellaisia, joita voi suorittaa kotona, suosittelemme vahvasti työn tekemistä kotoa.
  • Näiden henkilöiden tulee seurata erityisen tarkasti omaa vointiaan.

 

Yhteydenpito

  • Työterveyshuolto, HR ja työkaverit: suositellaan yhteydenpitoon ensisijaisesti puhelimitse/ sähköpostilla/ Skypellä/ Teamisilla.
  • Vältetään kasvotusten kohtaamista, jotta tartuntojen leviämistä estetään.

 

Palkanmaksu Suomessa (tilanne 13.3.2020)

  • Mikäli henkilö määrätään viranomaisten toimesta karanteeniin, hänellä on oikeus KELA:n maksamaan tartuntatautipäivärahaan. Näissä tilanteissa, jos henkilö ei voi työskennellä kotoa, hänen tulee toimittaa työnantajalle viranomaisen antama todistus karanteenista. Työnantaja jatkaa palkanmaksua ja hakee KELA:lta tartuntatautipäivärahan henkilön puolesta. Karanteeniaika tallennetaan Tuntilehdelle omalla palkkalajilla CH1.
  • Mikäli henkilö on saanut tartunnan, hän on normaalisti sairauslomalla.
  • Mikäli henkilö määrätään kotiin työnantajan toimesta (ei viranomaisen), palkanmaksu jatkuu normaalisti riippumatta siitä, tekeekö henkilö työtä kotona. Näitä voivat olla tilanteet, joissa henkilö palaa ulkomaanmatkalta tai esim. perheenjäsenellä epäillään koronatartuntaa. Tämä aika merkitään Tuntilehdelle koodilla HE1, jos henkilö ei voi työskennellä kotona. Jos henkilö työskentelee kotona, aika merkitään Tuntilehdelle normaalina työaikana.